“Er is iets buitengewoons aan de hand”

( Nederlandse Vertaling;”There’s something extraordinary happening in the world”,  by Gustavo Tanaka, vertaling Geraldine Bouwman, Ontario Canada))

Onderstaand artikel is geschreven door een Braziliaanse schrijver en Ondernemer. Ik vind het zeer toepasselijk en herkenbaar  voor de situatie in Nederland en heb het laten vertalen uit het oorspronkelijke Engelstalig document. 

“Veel mensen realiseren zich nog niet dat er iets buitengewoons gaande is. Ik zie de wereld vanuit het perspectief dat alles aan het veranderen is en de meesten onder ons zijn zich er niet van bewust. Waarom is de wereld aan het veranderen? In dit artikel leg ik in 8 punten uit waarom ik denk dat dit zo is.”

  1. Niemand kan zich meer conformeren aan het huidige werknemers model.

De grens is bereikt. De mensen die voor grote bedrijven werken, hebben steeds vaker een hekel aan hun werk. Het doelloze werk maakt ze radeloos. Deze mensen willen stoppen en alles laten vallen.

Kijk eens naar hoeveel mensen het zelfstandig ondernemerschap riskeren, mensen die een sabbatical nemen. Er zijn zoveel mensen overspannen en lijden aan werk gerelateerde stress.

  1. Het ondernemerschap is ook aan het veranderen.

In de afgelopen jaren is er een gigantische toename van beginnende ondernemers. Garages werden omgebouwd tot kantoorruimtes, om zodoende dromen te kunnen verwezenlijken.

De grootste uitdaging van dit ondernemerschap is vooral het vinden van de juiste investeerders en opdrachtgevers. Eenmaal aan de haak geslagen dan heb je een lotje uit de loterij gewonnen. Maar wat gebeurt er dan? Dan word je opnieuw een ‘werknemer’. Misschien neem je mensen aan die niet dezelfde visie hebben dan jij, niet hetzelfde doel voor ogen hebben en uiteindelijk gaat het alsnog weer over geld.

Winst maken wordt dan de belangrijkste prioriteit van je bedrijf. Wat er nodig is, is een nieuwe manier van zaken doen. En er zijn al mensen die dat begrijpen.

  1. Toename van samenwerkingsverbanden

Er zijn al heel wat mensen die hebben uitgevogeld dat je beter je krachten kunt bundelen met anderen i.p.v. solo te vliegen als een kip zonder kop.

Stop eens even voor een moment, neem een stap terug en bedenk dat het eigenlijk compleet absurd is dat we met zo’n 7 biljoen inwoners van deze planeet steeds minder verbonden zijn met elkaar. De enorme toename van eenzaamheid, wie kent zijn buren? Iedere keer als ik daar aan denk maakt me dat verdrietig.

Maar gelukkig dat er veranderingen gaande zijn. Netwerken, bedrijfsconcepten worden met elkaar geïntegreerd en dit alles begint een nieuwe richting te krijgen.

De nieuwe weg is de weg van delen, krachten bundelen, samenwerken en elkaar helpen.

  1. We realiseren ons eindelijk wat het internet voor ons kan betekenen.

Het internet is een ongelofelijke uitvinding en het heeft ons jaren gekost om daadwerkelijk te begrijpen waar de kracht ligt van deze uitvinding. Door het internet brengen we de wereld in onze huiskamer en kunnen samenwerkingsverbanden makkelijker worden aangegaan.

Het maakt ‘het verbinden’ met de ander een stuk makkelijker. In sommige landen ligt zelfs de oorsprong van een opstand bij het internet. Denk maar eens aan de Arabische Lente.

Door de komst van het internet, is er niet langer meer controle over het collectief. De grote nieuwsmagnaten bepalen niet langer meer welke informatie er naar buiten wordt gebracht en verliezen hiermee hun monopolie. Je kunt zelf op onderzoek uitgaan, maakt je eigen keuzes en connecties. De verantwoordelijkheid komt uiteindelijk bij jezelf te liggen. Met de komst van het internet krijgt zelfs de minderheid een stem. Er is meer openheid, komen we dichter tot elkaar en misschien spat dan ‘de gevestigde orde’ uiteen.

  1. De val van de consumptiemaatschappij

We hebben ons te lang laten verleiden tot extreem koopgedrag. De hebberigheid naar elk nieuw product, de nieuwste IPhone, topmerken, nog meer kleding, schoenen etc. Steeds meer mensen beginnen te beseffen hoe waanzinnig dit is.

Minder kopen, bewuster leven en thuis koken zijn een paar voorbeelden van gedragsveranderingen die nu plaatsvinden. Er zijn minder automobilisten, er wordt minder gekocht en steeds meer mensen doen aan kringloop, kopen tweedehands spullen, delen eigendommen, appartementen en kantoorruimten. We hebben niet alles nodig wat ons altijd is verteld.

Dit nieuw bewustzijn over ons consumentengedrag zal uiteindelijk leiden tot de val van dit soort bedrijven die hiertoe hebben bijgedragen.

  1. Gezond en organisch eten.

We zijn zo gek geworden dat we klakkeloos maar alles eten. Als het maar goed smaakt dan is het goed. We zijn onszelf zo kwijtgeraakt dat we zwijgend hebben toegestaan dat bedrijven onze voedingsmiddelen hebben gemanipuleerd en gemodificeerd. Maar het bewustzijn neemt toe, mensen worden wakker en beginnen steeds meer gezonder en organisch te eten. Dit maakt de mens gezonder en sterker. Maar wat heeft dit allemaal te maken met de economie en werk? Nou, bijna alles zou ik zeggen.

De Voedselindustrie is een van de steunpilaren van onze maatschappij.

Als we onze manier van denken veranderen, onze eetgewoonten en koopgedrag, dan zullen bedrijven moeten reageren op deze nieuwe markt en zullen ze moeten mee veranderen.

De kleinere boerenbedrijven worden weer relevanter voor de hele voedselketen. Maar ook het kweken van eigen groenten thuis zal steeds populairder worden. En dit alles leidt tot een hervorming van de hele economie.

  1. Het ontwaken van je ware natuur

Hoeveel vrienden ken je die aan yoga doen? En aan meditatie? Denk eens even zo ‘n 10 jaar terug? Hoeveel mensen die je kent deden toen mee aan dit soort activiteiten?

Voor lange tijd was spiritualiteit alleen iets voor esoterische mensen. Zij waren ‘anders’ en mystiek.

Maar gelukkig is dit ook aan het veranderen. We beginnen ons steeds meer te beseffen dat we meer zijn dan onze gedachten. Dat er meer is tussen hemel en aarde. Er is iets gaande en ik ben er zeker van dat jij er ook meer over wilt weten.

Je wilt begrijpen hoe alles werkt. Hoe het leven werkt, wat er gebeurt na de dood, wat is energie, wat is Quantum fysica, hoe kunnen we onze gedachten manifesteren en onze werkelijkheid creëren. Wat zijn toevalligheden en wat is synchroniciteit? Waarom werkt mediteren, hoe kunnen we genezen zonder medicijnen, hoe werken al die alternatieve therapieën zonder dat ze officieel erkend worden.

Bedrijven bieden meditatie aan hun werknemers. Zelfs op scholen wordt meditatie gegeven.

Denk daar maar eens over na.

  1. Trends op het gebied van ont-scholen.

Wie heeft het onderwijs model bedacht? Wie heeft bedacht in welke vakken er wordt lesgegeven?

Wie kiest het curriculum van geschiedenis? Waarom is ons nooit de waarheid onderwezen over andere oude beschavingen? Waarom moeten kinderen bepaalde regels opvolgen? Waarom wordt hun stem niet gehoord? Waarom moeten zij examens maken om na te gaan wat ze uiteindelijk ervan op hebben gestoken? We hebben een model ontwikkeld dat passieve volgelingen creëert.

Maar gelukkig zijn er ook mensen die aan het werk zijn zonder het bewandelen van het huidige onderwijssysteem, zoals geen scholing, thuis scholing of hack-scholing (dit is een vorm waarbij het individu zelf bepaald wat en hoe hij iets wilt leren). Misschien is dit schokkend nieuws en heb je hier zelf nooit aan gedacht maar het is al wel gaande.

Langzaam beginnen steeds meer mensen te ontwaken en realiseren ze zich de waanzin van hun leven in deze maatschappij.

Wat we dachten dat normaal was in het verleden, is dat nu nog normaal? Ik denk van niet.

“Er is iets buitengewoons aan de hand”

Marco Stolk,  www.marcostolk.com

Bron: Gustavo Tanaka (Braziliaans schrijver en ondernemer, probeert met zijn vrienden een nieuw model te creëren, een nieuw systeem om hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan een nieuwe economie)